Опубліковано 1 коментар

Грузинська кухня

Грузинська кухня • Ресторан Діді Гулі

Грузинська кухня: історія і традиції

Національна грузинська кухня – це одна з головних визначних пам’яток Грузії, цінність, яка заслуговує не меншої уваги, ніж історичні, культурні, природні та релігійні об’єкти Закавказзя.

У кулінарних традиціях Грузії дуже яскраво проявляється національна культура, вони легкопізнаваєма, приваблива і приємна для вивчення.

грузинське застілля

Сьогодні грузинська кухня в тренді і нікого не дивує той факт, що багато справжніх гурманів здійснюють поїздки в Закавказзя заради тільки того, щоб познайомитися з місцевими закладами і осягнути суть національної кухні грузинського народу.

Трішки історії

Вчені стверджують, що більшість страв грузинської кухні були придумані ще в племінних державних утвореннях. Виявлені на території сучасної Грузії стародавні поселення, дали можливість реконструювати покрив і рослинність і точно визначити, що за період з другого тисячоліття до нашої ери до наших днів практично не змінилися ні хачапурі, ні сулугуні, ні чурчхелла, ні сациві, ні хінкалі.

Сучасність

Грузинська кухня, формувалася протягом століть, відрізняється фізіологічної доцільністю рецептів і способів приготування їжі. Страви відрізняються калорійністю, яскравим, насиченим, не гострим, але пряним смаком. Для їх приготування використовують мангал, вертело і глиняну піч.

грузинське застілля

Грузинська кухня немислима без

  • зеленого сливового ткемалі;
  • ропних сирів;
  • солінь;
  • м’яса;
  • горіхів;
  • риби;
  • овочів;
  • свіжих трав.

З овочів, що входять до складу різних страв, можна назвати білокачанну і цвітну капусту, квасолю, баклажани, помідори, буряк і волоський горіх. З пряних трав – кінзу, базилік, тархун, кондарі, м’яту, цибулю-порей. З дикорослих трав – чину, портулак, кропиву, рожу.

Неповторний смак додають блюдам спеції і їх різні комбінації:

  • хмелі-сунелі;
  • сванська сіль;
  • аджика;
  • імеретинський шафран.
традиційне грузинське застілля

Жодна винна церемонія не проходить без застілля і рясного частування. Найбільш яскраво культура харчування проявляється під час традиційного грузинського застілля – супри, коли вживаються національні страви, вина, вимовляються тости і звучить поліфонічний спів. Приводом для супри може стати весілля, день народження, ртвелі – свято збору врожаю, релігійне свято. Під час застілля піднімаються келихи за бога, за матерів, за батьків, за сестер і братів, за всіх, хто зібрався за столом і за тих, хто пішов з життя.

Нещодавно традиційне грузинське застілля – супра було внесено до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *